Hacamat Tedavisinde Yapılan Yanlışlar




Hacamat Tedavisi Yanlış Yapılırsa Ne Olur?

Hacamat tedavisi esnasında yapılabilecek en sık yanlışlardan biri cilde hadisi şerifte geçen mihcemin çiziği yerine derin kesiler atıp kılcal damar yerine daha kalın damarları kesip gereksiz kan alımına ve iz kalmasına sebep olmaktır. Hacamat tedavisinde çok yüzeysel dokundurma çizikler atılmalıdır. Öyle ki hiçbir iz kalmamalıdır. Hacamat tedavisi yapabilmek için sadece hekim olmak yetmez. Bir hekim hastayı muayene edip hacamat tedavisine sevk edebilir ancak yapabilmesi için el becerisi gerekir. Hacamat tedavisini çizik yerine kesi atarak yapanlar kanama fazlalığına sebep olduğu için hasta halsiz, yorgun olur ve iyileşme sonrası ciltte izi kalır.

Hacamat Tedavisinde Vakumlama Miktarı

Hacamat tedavisi yanlış yapılmasının bir başka sebebi pompalı vakumlama ile aşırı vakumlama sonrası kas ve ciltte ağrı, esneme sarkma olur. Hele birde aşırı dozda vakumlama süresi uzatılırsa cilt ve kas dokusu hasarı daha çok artar. Kılcal damar kırılmaları olur ve hacamat amacından çıkılmış olur. Böyle yanlış uygulamalar sonrası hastalarda evlerine gidince hacamat yapılan bölgelerde yanma ve ağrı hissedeler. Vakumlama miktarının az olması da tedavinin etkisini azaltır. Yeterince toksik kan çıkmaz. Bu hataların giderilmesi ancak eğitimle olur.

Hacamat Tedavisi Dozunda Yapılmalıdır

Hacamat tedavisinin dozunu kupanın büyüklüğü ve çizik miktarı tayin eder. Doğru noktaya doğru büyüklükte kupa konmalı ve uygun dozda çizikler atılmalıdır. Her hastanın yaratılıştan gelen cilt yapısı ve o cilde uygun kılcal damar miktarı vardır. hacamat yapan kişi bu konularda tecrübeli olması gerekir. Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki uygun dozda yapılacak hacamat sonuçları hasta ve hekim için ne kadar yüz güldürücü olursa uygun olmayan dozlarda yapılırsa da hasta ve uygulayan için sıkıntılı olur. Sonuç almak zorlaşır.

Hacamat Tedavisinde Jilet Kullanılmamalıdır

Hacamat uygulamalarında yapılan en büyük ihmallerden biri ortamın doğru seçilmemesi, kullanılan malzemelerdeki kaliteye önem verilmemesidir. Hacamat çok küçük bir cerrahi girişim olduğu için ortam kesinlikle hijyenik, kullanılan malzemede steril olması gerekir. Klinik ortamda temiz şartlarda hacamat yapılmalıdır. Ev ortamlarında enfeksiyon bulaşma riski yüksektir. Kullanılan malzemelerde kişiye ait tek kullanımlık olmalıdır. Yapılan yanlışlardan biri de jilet kullanımıdır. Jilet yerine cerrahi bistüri kullanılması gerekir. Jilet hem yeterince steril olmaz hemde çok keskin olduğu için çizerken kontrol edilemeyip derinlere kaçma ihtimali vardır. Bu da damar sinir kesilerine ve aşırı kanamalara sebep olur. Ameliyathanelerde hekimlerin bistüri kullanmalarının sebeplerinden biri de bistürinin daha kontrol edilebilir olması ile kontrol dışı kesilerin yapılmamasıdır.

Hacamat tedavisinde yanlış uygulamaların yapılıp hasta ve uygulayıcıların mağdur olmamaları için hekim kontrolünde eğitimler verilmeli becerisi olan uygulayıcılar hekim kontrol ve sorumluluğunda “TIBBİ HACAMAT” yapmalıdır.

Dr. Turanşah Tümer

Medya&Basın

10 Yıldır Sizlerle Birlikteyiz..

RANDEVU AL

HIZLI RANDEVU AL

Doktorlarımızla yapacağınız ön görüşme-muayene ücretsizdir. Lütfen formu eksiksiz doldurunuz...