Tarama hacamatı; İnsan vücudunu bir bütün olarak ele almak demektir. Yapacağımız bütün tedavilerde insan vücudunu bir bütün olarak ele alarak planlama yaparsak hastalıklara karşı koruyucu veya tedavi edici etki oldukça artar. Buna tıp literatüründe holistik tıp denir. Yani bütüncül tıp. Bu durumu şöyle de izah edebiliriz; İnsan vücudu bir bütündür. Herhangi bir bölgede başlayan rahatsızlık tüm vücudu etkiler veya tüm vücuda yayılma eğilimi gösterir. Tıbbi olarak ifade edilirse herhangi bir patolojiye karşı bağışıklık sistemi vasıtası ile mide, karaciğer, böbrek, akciğer, kemik iliği, beyin, hormonal bezler, sinir sistemi ve bir çok organ görev üstlenir. Tam tersi sağlıklı olma durumunda da bütün sistem ve organlar uyum içinde çalışarak insanı psikolojisine varıncaya kadar rahatlatır. Vücut bir bütünlük içinde olduğundan dolayı Tıbbi hacamat, akupunktur, sülük, fitoterapi gibi tamamlayıcı tıp tedavilerinde vücut bir bütün olarak ele alınır ve başarılı sonuçlara ulaşma imkânı artar. Modern tıbbın en önemli eksikliklerinden biri insanı çok somut ve kısım kısım ele almasıdır.
Tarama hacamatı, bu tedaviyi çok eskiden beri uygulayan ülkelerde hekimler tarafından önemsenmektedir. Tarama hacamatı insan vücudunu, insan sağlığını bir bütün olarak ele almanın adıdır. Hastalarımızda klinik gözlemlerimize göre tarama hacamatı olan hastalarla olmayanlar arasındaki fark oldukça belirgindir. Tedavinin kalitesi ve kalıcılığı çok fark etmektedir. Tarama hacamatı; vücutta dört ana bölgeye 3-7 gün aralıklarla toplam dört seans hacamat yapmak demektir. Hacamat olacak kişi her geldiğinde farklı bölgelere yapılan hacamatla dört seans sonunda tüm vücudu taranmış temizlenmiş ve uyarılmış olur. Tüm vücudun detoksu ile hastalıklara karşı maksimum temizlik sağlanmış ve bağışıklık sistemi tam uyarılmış olur. Tarama hacamatı ile tedavi olan kişide tedavinin etkisi güçlü, kalıcılığı uzun olur.
Tarama hacamatı tedavisi düzenli aralıklarla 4-5 seans uygulandığı için vücudu bir disipline sokar. Yani; “Düzenli aralıklarla, farklı bölgelere yapılan hacamat vücudu terbiye eder, değiştirir.”
Fizyolojik aralıklarla yapılan işlerle vücut bir şeyler öğrenir ve bu öğrendiği şeylere adapte olarak değişir. Spor yapmak, Fizik tedavi seanslarına girmek buna örnek olarak verilebilir.
Tarama hacamatlarında 4-5 seans sonrasında:
Dr. Turanşah Tümer